Sunday, December 9, 2012

Antara Faktor Muslim Itu Lemah

Assalamualaikum wrth, insya Allah, pada kali ini, saya ingin kongsikan pada semua, khususnya saudara seislam tercinta. cuba kita lihat pada diri kita; "Adakah semakin hari, semakin meningkat tahap keimanan ku?". Cuba kita renung kembali pada diri masing-masing, termasuk diri saya sendiri. Tambahan pula, saya baru sahaja selesai menghadapi SPM. Masa yang terluang terlalu banyak hinggakan aku alpa & lalai. Oleh hal itu, aku membaca kitab-kitab tarbawi serta melayari blog-blog tarbawi bagi mengubati penyakit hati yang terdapat dalam diriku. Ini adalah sebahagian kecil yang dapat saya kongsikan bersama anda. 


1) Tenggelam dalam pelbagai kemewahan dan kenikmatan, suka berhiburan dan keseronokan. Sepertimana dalam firman Allah yang bermaksud; “Dan jika kami hendak membinasakan negeri, maka kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu. Maka sudah sepatutnya berlaku terhadapnya ketentuan kami dan kemudian kami hancurkan negeri itu sehancurhancurnya”. (al Isra’:16)

2)  Peralihan kuasa. Kebanyakan mereka(pemimpin2) ini tidak pernah merasa kemanisan Islam yang sebenar. Hati-hati mereka tidak dapat disinari oleh cahaya al Quran disebabkan kesukaran memahami maksud-maksudnya. Sedangkan mereka telah membaca firman Allah, maksudnya, “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu ambil menjadi teman kepercayaan mu orang- orang yang di luar kalangan mu (kerana) mereka tidak henti-hentinya (menimbulkan) kemudharatan bagi mu. Mereka menyukai apa yang menyusahkan kamu. Telah nyata kebencian dari mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka adalah lebih besar lagi. Sungguh telah Kami terangkan kepada mu ayat-ayat (Kami) jika kamu mahu memahaminya”. (Al Imran :118)

3) Mengabaikan ilmu-ilmu teknologi dan sains sebaliknya menghabiskan masa dengan teori falsafah dan ilmu-ilmu khayal yang mandul. Sedangkan Islam mengesa mereka supaya mengkaji, menyelidik segala rahsia-rahsia kejadian, meneroka di muka bumi dan berfikir tentang makhluk Allah sebagaimana firman Allah, maksudnya; “Katakanlah, perhatikanlah apa yang ada di langit dan bumi”. (Yunus:101). masyarakat lain sehingga mereka ketinggalan dalam persiapan dan persediaan yang mana akhirnya mereka telah di cakup sekali gus. Al Quran telah memerintahkan mereka supaya sentiasa berwaspada dan jangan lalai. Ia mensifatkan orang-orang yang lalai dan cuai tak ubah seperti binatang bahkan lebih sesat dari itu. Firman Allah, maksudnya; “Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia. Mereka mempunyai hati tetapi tidak di pergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak di pergunakannnya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah) dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat- ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang- orang yang lalai” (al-A’raf:179).Tiga point penting yang saya kongsikan ini adalah berkaitan rapat dengan diri ini. Ya Allah.., ampunilah dosa-dosa hamba. Aku terlalu banyak maksiat pada Engkau. Aku mohon, Engkau peliharalah hati ku agar semakin hari, hati dan 'amalan hamba semakin meningkat nilainya di sisi Engkau. 


Uhibbullah jiddan2!

No comments:

Post a Comment