Wednesday, December 26, 2012

Pesanan Rasulullah Terhadap WanitaDunia ini ialah perhiasan & sebaik-baik perhiasan ialah wanita(isteri) solehah. (Riwayat Muslim)

......................

Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian dia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina(pelacur), dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.

.......................

Dikahwini wanita itu kerana empat perkara : kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.......................

Wanita apabila dia solat lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan, serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang dia kehendaki. (Riwayat Ahmad Ibn Hibban, Thabrani, Anas b Malik)

........................

Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias bukan untuk suaminya dan muhrimnya adalah seumpama gelap-gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat dari Tarmizi)

......................

Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima solatnya, sehingga dia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya(meminta maaf). (Riwayat dari Hasan)

.....................

Wanita yang taat pada suami, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama dia masih taat pada suamainya dan diredainya(serta menjaga solat & puasanya). 

..........................

Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasulullah SAW, Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari kebakaran api neraka. 

.......................

Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkannya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya(sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminy di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan menghadapnya.


......................

Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, memberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kubur menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta mencatatkan Allah baginya kelepasan dari nerakan dan selamatlah dia melintasi siratul mustaqim.

...................

Mana-mana wanita yang berkata pada suaminya, "tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebaikan pun", maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun dia berpuasa siang hari & beribadah pada malam hari.

...............................

Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

.......................

Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang berjihad pada jalan Allah(perang sabilillah).

.....................

Apabila wanita melahirkan anak, keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

-Dipetik dari EKSPO MATRI 2000

1 comment:

  1. .
    فقال : أفضل النساء : أصدقهن إذا قالت ....، التي إذا غضبت ...حلمت ، وإذا ضحكت ....تبسمت ، وإذا صنعت شيئا أجادته .. ، التي تلتزم بيتها... ، ولا تعصي زوجها .. ، العزيزة في قومها .... ، الذليلة في نفسها ، ... الودود...الولود... وكل أمرها محمود .....!


    وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ألا أخبركم بنسائكم من أهل الجنة : الودود ، الولود ، الغيور على زوجها ، التي إذا آذت أو أوذيت جاءت حتى تأخذ بيد زوجها ثم تقول : والله لا أذوق غمضا حتى ترضى عني ، هي في الجنة ، هي في الجنة ، هي في الجنة )

    أرجو الله وأسأله أن تكونوا من أهل الجنة جميعا...

    ReplyDelete